Kaukolämpö, kuva 1

Kaukolämpöenergiaa tehokkaasti ja taloudellisesti

Käyttöveden lämpötila vaihtelee tai riittävän kuumaa vettä ei tule hanasta. Patterit lämpiävät liikaa tai liian vähän. Missä voisi olla vika?

Huomio kannattaa suunnata lämmönjakokeskukseen ja sen toimintaan. Keskuksen lämmönvaihdin on olennainen osa tehokkaassa ja taloudellisessa kaukolämmön energian siirrossa. Lämmönvaihtimen optimaalinen toiminta vaikuttaa niin asukkaan vedenkäyttömukavuuteen, asunnon optimaaliseen lämpötilaan kuin kiinteistön taloudelliseen tehokkuuteenkin. Taloyhtiön lämmönjakokeskuksen laitteiden huoltosuositus on vähintään kerran vuodessa. Huolto olisi järkevintä tehdä juuri ennen lämmityskauden alkua, mutta se voidaan toteuttaa myös lämmityskauden aikana. Tarpeen mukaan lämmönvaihdin vaihdetaan uuteen. Uudet laitteet mitoitetaan toimimaan myös pienemmillä lämmöillä, jos tulevaisuudessa niin vaaditaan tai halutaan.

Jos patteriverkoston säätötyöstä on kulunut pitkä aika tai lämmönvaihdinta ollaan vaihtamassa uuteen, verkoston tasapainotus on paikallaan. Se pienentää kiinteistön energiankulutusta ja lämmityskustannuksia sekä antaa tasaista lämpöä asukkaille.

Kaukolämpö, kuva 2


Lämmönvaihdinsaneerauksen yhteydessä kannattaa kiinteistön automaatio päivittää uuteen, mikäli se on jo vanha. Tällöin saadaan uusia energiansäätöön vaikuttavia ominaisuuksia ja automaatiota voidaan laajentaa myös muihin kiinteistön olemassa oleviin ja tuleviin ohjaus-, säätö- ja vaikkapa hälytysvalvontatoimintoihin.

Lämmönjakohuoneen valaistuksen muuttamista energiaystävällisemmäksi kannattaa harkita. Kyseeseen voi tulla myös lämmönjakotilan pintaremontti/maalaus, jolloin uudet, vaaleammat värisävyt voivat vaikuttaa valaistuksen tehon tarpeeseen ja parempiin työskentely- ja huolto-olosuhteisiin.

Kokonaisvaltaista huoltoa lämmöllä

Laite kuin laite tarvitsee aika ajoin huoltoa ja säätöä – niin myös lämmönjakokeskuksen laitteet. Huoltotoimenpiteitä voivat olla erilaiset puhdistukset, moottorien toimintaan ja kuntoon liittyvät toimenpiteet tai vaikka putkiliitosten silmämääräiset tarkastukset vuotojen varalta. Laitetaan laitteet toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja taloudellisesti!

Valveilla 24h

Huolto- ja saneeraustarve vaatii tarkkailua ja valvontaa. Hälytysten siirron lisäksi, etävalvonta suositellaan järjestämään kiinteistönhuoltoon. Näin lämpökeskustarkkailua on 24/7/365. Huomioista ja havainnoista laaditaan työraportti, joka toimitetaan asiakkaalle.

Selvitykset ja korjaukset sovitaan tapauskohtaisesti.

Kaukolämpö, kuva 3


Kaikissa kaukolämpöön liittyvissä asioissa soita pätevöityneelle:


Henri Kallio
Putki- ja ilmastointityöt,
työnjohtaja

puh. 010 3950 442
henri.kallio@hhkp.fi