Ulkoalueet 1

Talvikunnossapito on tiimityötä ja taitolaji

Onnistuneeseen talvikunnossapitoon vaikuttavat niin konekanta, varustetaso kuin konekuskien ja käsityöntekijöiden määrä ja ammattitaito. Sopimuksen sisältö vaikuttaa olennaisesti siihen, mitä tehdään ja milloin kohteessa ollaan. Sopimuksia on yhtä monta kuin on kohteitakin ja niitähän meillä on. Auralenkkejä tehdään n. 40 kpl, kiinteistöjä on 800 ja palveluksessanne on yhteensä n. 40 konetta ja konekuskia, 60 käsityöntekijää sekä tarvittaessa vielä lisäapua reservistä ja kiireavusta. Ammattilaisen kapasiteettiin ja osaamiseen luotetaan.

Ajankohdalla on merkitystä, arki versus viikonloppu

Ulkoalueiden puhtaanapidon arkityöaika on klo 6–14, mutta työaikaa säädetään aina lumitilanteen mukaan. Jos esim. lunta on tullut yöllä, kukin palveluohjaaja käy läpi alueensa ja kertoo tiimillensä kunkin kohteen tarpeet ja tilanteet: mikä on lumi- ja parkkiruutujen tilanne. Samalla hän tsekkaa tarvitaanko hiekoitusta tai roskalenkkiä. Viikonloppuisin tilannetta seuraa työnjohdon lumipäivystäjä. Hän seuraa säätietoja ja hälyttää koneet liikkeelle ja porukan paikalle. Yleisin sopimuksissa sovittu, liikkeelle laittava lumen paksuus on 5 cm, mutta matalamman lumimäärän sopimuksiakin löytyy, esim. terveydenhoitokohteissa.
Sopimuksilla voidaan säätää palvelu ihan mihin tasoon halutaan.

Ulkoalueet 2

Hommat valmiiksi VASTA useammalla käyntikerralla

Usein luullaan, että pihan talvikunnossapitotilanne hoidetaan kuntoon yhdellä käyntikerralla ja yhdellä tekijällä. Kohteiden lumitilanteet ja kohteet itsessäänkin ovat hyvin erilaisia. Yleisin käytäntö on, että kohteeseen menee ensin konekuski auroineen ja sen jälkeen käsityöntekijät eli lapioporukka vielä viimeistelee alueet joihin konekuski ei pääse. Konekantaa, isoa ja pienempää, käytetään tilanteen vaatimusten mukaan. Joskus tarvitaan kolme tai neljäkin käyntiä samaan pihaan hommien viimeistelemiseksi! Keskeneräinen työtilanne aiheuttaa joskus väärinymmärryksiä, kun ei tiedetä, että kohta paikalle saapuu vielä työn jatkaja/jatkajia. Siksi on tärkeää, että isännöitsijä avaisi talvikunnossapidon työprosessia hallitusten puheenjohtajille ja myös muille hallitusten jäsenille. Toivottavasti tieto menisi aina asukkaille ja kiinteistön käyttäjille asti.

Ulkoalueet 3

Lumityöt, hiekoitus ja roskalenkki

Lumityöt ja hiekoitus hoidetaan aina sopimuksen mukaan. Lumikasojen siirto ja parkkiruutujen auraukset hoidetaan arkisin, ellei muuta ole sovittu. Roskalenkit tehdään sopimuksen mukaan, yleensä 5 kertaa viikossa eli arkipäivinä. Sopimus voi kattaa lenkin vaikka seitsemänä päivänä, ihan miten sovitaan. Jokaisella alueella on työnjohtajan alaisuudessa oma kiinteistönhoitajansa. Lenkillä mm. pihan pienroskikset ja tuhka-astiat tyhjennetään ja rappusyvennykset siistitään. Palveluohjaajat valvovat aina työn laatua. Jos siis törmäät kiinteistöllä autosta tarkkailevaan HH:laiseen, kyseessä on todennäköisesti laaduntarkkailija.

Ulkoalueet 4

Ulkoalueiden hoito on tärkeä osa turvallisuutta ja viihtyisyyttä

Sopimuksen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Sen sisältö mahdollistaa myös yksilölliset ratkaisut. Sopimus kannattaakin tehdä yksityiskohtaiseksi väärinymmärrysten välttämiseksi. Jos sopimuksen sisältö on epäselvä tai se vaatii päivitystä, ole yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi. Sopimuksen sisältö vaikuttaa oleelliselta osaltaan myös ulkoalueen turvallisuuteen, yleiseen viihtyisyyteen ja asukkaiden tyytyväisyyteen.

Omalaadunvalvonta ja ulkoalueista vastaavan toiveet

Valvomme laatuamme monin eri tavoin. Kunkin alueen palveluohjaajat kiertävät ja valvovat säännöllisesti työn laatua, koneita huolletaan jatkuvasti, konekanta pidetään ajan tasalla ja henkilökuntaa koulutetaan. Ammattiylpeytemmekin on kohdillaan.

Ulkoaluevastaavana toimii Imer Sfarqa, jolla on ulkotöistä jo 13 vuoden kokemus ja ammattitaito. Lopuksi vielä muutama turvallisuuteen liittyvä toive Imeriltä:
• Huolehditaan, että autot ovat aina poissa pelastusteiltä
• Lumikasojen eteen ei parkkeerattaisi yön yli

Tervetuloa talvi!

Terveisin

Imer Sfarqa
työnjohtaja
Ulkoalueet
puh. 010 3950 433
imer.sfarqa@hhkp.fi