Puhtauspalveluille on ominaista se, että kun kaikki toimii, sitä tuskin huomaa, mutta puutteet huomataan heti. Ja hyvä että huomataan, siisteys vaikuttaa muun muassa viihtyvyyteen arjessa niin kotona kuin työpaikallakin.

HH-kiinteistöpalveluissa työskentelee noin sata siivousalan ammattilaista, jotka huolehtivat noin 500 kohteen puhtaanapidosta. Vaikka ala on perinteikäs, menetelmät ja puhdistusaineet kehittyvät jatkuvasti ja muutoksia seurataan aktiivisesti.

Isoja ja pieniä innovaatioita

Vuosi toisensa jälkeen puhtauspalveluissa on otettu ympäristöasiat huomioon entistä tarkemmin. Mikrokuitumoppien ja -pyyhkeiden käyttö on vähentänyt puhdistusaineiden tarvetta eikä alalla ole ollut aikoihin käytössä voimakkaita aineita, sillä puhdistusaineina käytetään pääasiassa ympäristömerkillä varustettuja tiivisteitä. Pesuaineita on korvattu myös ionisoidun veden käytöllä.

- Ylläpitosiivouksessa pärjätään hyvin pienillä ainemäärillä. On todella merkittävä muutos, että enää ei tarvita useita eri aineita, vaan tiivisteen annostelumäärällä voidaan vaikuttaa käyttötapaan, kertoo puhtauspalveluyksikön toiminnasta vastaava Annika Enqvist.

Muutosten myötä puhtauspalveluiden henkilöstön ei tarvitse käsitellä vahvoja kemikaaleja eivätkä ainejäämät aiheuta esimerkiksi hajusteherkille asukkaille oireita.

HH-kiinteistöpalveluissa seurataan mielenkiinnolla myös erilaisten siivousrobottien kehitystä.

- Yksityisasunnoissa yleistyneet robotti-imurit eivät vielä tarjoa ammattimaisessa siivouksessa hyödynnettäviä ratkaisuja, mutta ehkä tämäkin on tulevaisuudessa edessä.

Annika ei ole huolissaan siitä, että siivousrobotit veisivät työpaikat puhtauspalvelualalta.

- Päinvastoin. Jos robotti pystyisi itsenäisesti hoitamaan helpot ja toistuvat rutiinitehtävät, kuten imuroinnin, siivooja voisi keskittyä esimerkiksi tasopintojen puhdistamiseen.

HH-kiinteistöpalveluiden halu tarjota asiakkailleen parasta mahdollista palvelua motivoi pysymään mukana alan merkittävissä muutoksissa ja menetelmien kehityksessä.

Siivottavuus on kaikkien etu

Vaikka puhtauspalveluiden henkilöstö puurtaisi kohteessa päivittäin, tietyt toimenpiteet ja valinnat vaikuttavat väistämättä siisteystasoon. Tilojen siivottavuus tulisi pitää kunnossa tilaajan toimesta. 

Kokolattiamatot hävisivät aikanaan toimistotiloista, mutta ovat nyt tehneet vahvan paluun. Nykyteknologian ansiosta ne eivät ole enää pelättyjä pölynkerääjiä, vaan lattiat saadaan pidettyä puhtaana päällystyksistä huolimatta.

- Puhdistaminen vaatii toki omat niksinsä. Lattiapinnoitteiden pysyminen hyvänä edellyttää myös vuosihuoltoa, Annika tarkentaa.

Toimistotiloissa törmätään usein tilanteeseen, että kaappien päälle on nosteltu tavaraa pitkäaikaissäilytykseen ja pöytien aluset ovat täynnä kiemurtelevia johtokasoja.

- Tällöin tilan siivottavuus on puutteellinen. Puhdistettavien pintojen tulisi olla puhdistettavissa, sillä esimerkiksi kaapin päällä pölyä keräävillä mapeilla on huoneilmaa heikentävä vaikutus. Paperi ei ainakaan vielä ole toimistoista poistunut, eli näille pitäisi löytää omat säilytyspaikkansa kaappien sisältä, Annika muistuttaa lopuksi.