Puutarhurimme kevätvinkit

Kevätaurinko kohta jo sulattelee satunnaisia maahan asti pudonneita lumihiutaleita ja on aika miettiä, millainen piha ja puutarha lumen ja hiekoitussepelin alta paljastuu. Puutarhurimme Minna Mattila vinkkaa seuraavista ajankohtaista pihatöistä:

Taloyhtiön pensaat ja raja-aidat

”Pihan raja-aitojen, kuten orapihlajan ja syreenin, alasleikkaus on tehtävä ennen roudan sulamista ja uuden kasvukauden alkua. Kaljuuntunut orapihlaja saa uuden elämän, kun se leikataan 10-20 senttiä matalaksi, ja se saa aloittaa uusien versojen kasvattamisen. Samoin pihan pensaat, kuten angervo, hanhikki tai vaikka kurttulehtiruusu, kaipaavat usein puutarhasaksia puhjetakseen kesäkaudella entistä kauniimpaan kukkaan.”

Nurmialueen kalkitus

”Sammaloitunut nurmikko kaipaa ph-arvoa nostavaa kalkkia. Kalkitus tehdään lumiaikaan, sillä kalkki nopeuttaa lumen sulamista ja imeytyy paremmin maahan. Toki kalkin voi heittää lumettomaankin maahan, mutta silloin nurmikon pinta saa olla jo hieman sulaa. Jos haluat niin komean nurmialueen, että se saa naapurisi kateellisiksi, voimme laittaa nurmikon kasvualustasta lähtien uusiksi!”

Pihan kevättarkastus

”Puutarhaan kannattaa luoda yleissilmäys talven jäljiltä: kaipaako joku kohta erityisesti ehostusta tai onko puiden oksia repeytynyt? Repeytyneet tai kuivat oksat omenapuista leikataan keväällä, kun taas isommat oksat esimerkiksi koivuista ja vaahteroista mahlavuodon välttämiseksi vasta loppukesällä. Rakenteisiin kasvavat oksat kannattaa poistaa ennen lehtien tuloa. Liian lähellä räystäskouruja tai seinää kasvava puu voi aiheuttaa rakenteisiin kosteusongelmia, kun oksat puhkeavat lehteen.”

Pyydä tarjous kevättöistä »

Lisätietoja saat puutarhuriltamme:

Minna Mattila
010 395 0514
minna.mattila@hhkp.fi