Ammattimaiseen ruuanlaittoon tarkoitettujen keittiöiden rasvahormit on lain mukaan nuohottava puhtaiksi vähintään kerran vuodessa. Rasvahormi on keittiön ilmanvaihtokanava, jonka kautta liesituuletin poistaa keittiön käryt. Nuohouksen yhteydessä myös poistoilmapuhaltimet tai huippuimurit puhdistetaan. Ruuanvalmistuksessa käytettävä rasva kertyy herkästi hormien seinämiin ja piintyy kiinni. Hormiin kertyvä rasva on tulenarkaa ja luo vaarallista palokuormaa talon rakenteisiin.

Tuotanto- ja talouskeittiöiden rasvakanavien nuohous

Rasvakanava nuohotaan silloin, kun keittiö ei ole käytössä. Rasvahormien nuohoamisessa tarvitaan erityistä ammattitaitoa. HH-kiinteistöpalveluiden kokeneet nuohoojat puhdistavat rasvahormit karkeilla harjoilla ja tehokkailla pesuaineilla. HH-Kiinteistöpalvelujen nuohooja antaa aina työstään puhdistustodistuksen. Todistuksessa kerrotaan, milloin ja millä välineillä puhdistus on hoidettu.

Taloyhtiöiden isännöitsijät ovat kiitettävästi alkaneet kiinnittää huomiota rasvakanavien huoltoväliin. Syynä on puhdistamattomien tai vaikeasti puhdistettavissa olleiden rasvahormien aiheuttamat tulipalot. Myös palotarkastajat ovat entistä valveutuneempia kyselemään todistuksia vuosittain suoritetusta nuohouksesta.