Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) puhdistuspalvelualalle on hankittu aktiivivesilaite. Laite tekee tavallisesta vesijohtovedestä aktiivivettä, jonka puhdistustehon luvataan olevan huippuluokkaa. Siivousalan uutuuslaite hankittiin testimielessä ja opetuskäyttöön.

Laitetta ja veden siivoustehoa testaa myös TAKK:n yhteistyökumppani HH-kiinteistöpalvelut TAKK:n Nirvan kampuksen siivouksessa. Kansainvälisesti patentoitu ja sertifioitu aktiivivesitekniikka perustuu juomaveden puhdistustekniikkaan. Kun puhdistettuun veteen lisätään happea, saadaan aktiivivettä. ”Uusi laitehankinta on aina sijoitus. On hyvä, että voimme kokeilla veden toimivuutta ensin yhteistyössä”, kertoo HH:n palvelupäällikkö Hannele Salminen.

Ekologinen aktiivivesi

Aktiivivettä käytettäessä ei tarvita kemikaaleja tai puhdistusaineita. Aktiiviveden etuina laitteen toimittaja LotusPro mainitseekin mm. ekologisuuden ja turvallisuuden. Laitetta ja aktiiviveden tehoa testataan erilaisille materiaaleille ja erilaisilla siivousmenetelmillä. Aktiivivesi soveltuu laitevalmistajan mukaan monenlaisten pintojen puhdistamiseen siivouspyyhkeellä tai vaikkapa yhdistelmäkoneella. Sitä voidaan käyttää myös pyykinpesuun ja jopa desinfiointiin.

TAKK:n kouluttajat ja opiskelijat tutkivat aktiiviveden puhdistustehoa erilaisissa siivouskohteissa. Alustavan käyttötestauksen perusteella vesi sopii hyvin ainakin lasi- ja pöytäpintojen sekä joidenkin lattiapintojen puhdistukseen. ”Aktiivivettä on kokeiltu sekä käsipyyhinnässä että yhdistelmäkoneen kanssa ja se tuntuu toimivan molemmissa”, kertoo TAKK:n kouluttaja Mervi Rajamäki.

HH-kiinteistöpalvelut  seuraa puhdistustuloksia

HH-kiinteistöpalvelut aloitti veden testaamisen Nirvan siivouksessa toukokuun alussa 2016 ja kokeilu kestää puoli vuotta. Vettä testataan perussiivouksen lisäksi myös mm. wc- ja keittiötilojen puhdistuksessa. Puhdistustulosta seurataan ottamalla säännöllisesti mikrobiologisia pintapuhtausnäytteitä. Lokakuun lopussa testitulokset vedetään yhteen ja katsotaan, miten veden käyttö on vaikuttanut tilojen puhtauteen.  ”Käytännön kokemukset ja testaus ratkaisevat, laajennammeko aktiiviveden käyttöä myös muihin kohteisiimme”, Salminen summaa.

Lisätiedot: http://www.aktiivivesi.fi/

Teksti: Marjo Nieminen
Kuvat: Jussi Mattila