HH-kiinteistöpalvelujen talotekniikkaosastolla työskentelee yli 40 tekniikan ammattilaista, joilta voi kysyä neuvoja ja ratkaisuja taloyhtiötä askarruttaviin ongelmiin. Yksi ajankohtaisista asioista on kerrostalojen poistoilmanvaihto, joka on perinteisesti hoidettu huippuimurin tai poistoilmapuhaltimen avulla.

Puhaltimien keski-ikä on 7-10 vuotta. Ulisevalla moottorilla ja laakerimetelillä töitä paiskiva poistoilmapuhallin voi aiheuttaa kerrostalon asukkaille unettomia öitä. Pölyinen ja siksi huonosti pyörivä puhallin on energiasyöppö, sillä millimetrin kerros likaa siivessä vähentää ilmamäärää viisi prosenttia. Vanhempien kerrostalojen puhaltimet alkavat olla jo elinkaarensa päässä ja niiden huoltaminen on usein salapoliisityötä, sillä varaosia on huonosti saatavilla. Tihenevät huoltokäynnit ja korjaaminen voivat tulla jopa kalliimmaksi kuin puhaltimen vaihtaminen energiatehokkaaseen vaihtoehtoon.

HH-kiinteistöpalvelut suosittelee huollon sijaan vaihtamaan vanhan, tehottoman puhaltimen nykyaikaista huipputekniikkaa edustavaan EC-moottoriseen puhaltimeen. HH-kiinteistöpalvelut toimittaa EC-puhaltimen taloyhtiölle avaimet käteen –asennuksena sähkökytkentöineen. Asennuksen yhteydessä ilmamäärät ja kanavapaineet mitataan ja tasapainotetaan.

EC-puhallin

EC-puhaltimen hyödyt tuntuvat nopeasti taloyhtiön kukkarossa, sillä EC-puhallin on energiatehokas, hiljainen, kustannustehokas ja nopeasti asennettavissa. EC-puhaltimessa on liikkuvia osia vähemmän kuin perinteisessä puhaltimessa, joka tekee siitä lähes huoltovapaan. EC-puhaltimen portaattoman säädön voi hoitaa myös etäohjauksella HH-kiinteistöpalvelujen monivalvomosta. 

Poistoilman määrän optimoiminen vähentää paitsi energiankulutusta myös vedon tunnetta huoneistoissa. Tämä lisää asumismukavuutta ja mahdollistaa sisäilman lämpötilan laskemisen lisäsäästöjen saavuttamiseksi. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella vähentää lämmitysenergian kulutusta keskimäärin viisi prosenttia.

Elektronisesti kommutoitu

EC on lyhenne sanoista Electronically Commutated eli elektronisesti kommutoitu. EC-puhallin voidaan kytkeä suoraan vaihtovirtaverkkoon ja kommutoinnin ansiosta elektroniikka muuttaa vaihtovirran tasavirraksi ja ohjaa puhallinnopeutta säätämällä moottorin saamaa virtaa. EC-puhaltimen suurin etu on jopa 50 prosenttia alhaisempi energiankulutus kuin perinteisellä puhaltimella. EC-puhaltimessa ei tarvita pyörimisnopeuden säätöön taajuusmuuttajaa, joka vanhoissa puhaltimissa osaltaan kuluttaa sähköä ja pitää ääntä. EC-puhaltimessa moottori on puhallinpyörän päässä ja ilma kulkee puhallinpyörän läpi, joten puhallin on lähes äänetön ja eikä se juurikaan lämpene. EC-puhallin on pienikokoinen ja sillä on hyvä vääntömomentti myös alhaisilla kierroksilla.  

EC-puhaltimien edistyksellinen siipiprofiili on suunniteltu toimimaan normaalisti myös pölyisenä, vaikka se ei profiilinsa ansiosta yhtä nopeasti kerääkään likaa kuin perinteiset puhaltimet. Suoravetomoottori kuluttaa vain noin 35 prosenttia perinteisen puhaltimen sähkönkulutuksesta ja hyötysuhde on erittäin korkea.

EC-puhaltimet ovat vaihdettavissa suoraan vastaavien perinteisten puhaltimien tilalle. Valikoimissa on aksiaali- ja keskipakopuhaltimia sekä malleja, joissa on eteenpäin tai taaksepäin kaartuvat siivet, jotka imevät yhdeltä tai kahdelta puolelta ja jotka ovat yksi- tai kolmivaiheisia. HH-kiinteistöpalvelujen tekniikan ammattilaiset auttavat mielellään juuri sinun taloyhtiöösi sopivan EC-puhaltimen valinnassa.

Kysy lisää!